Duygusal çöküş birçok otistiğin deneyimlediği bir şey olmasına rağmen çöküşü engellemek veya geciktirmek için belli yöntemler var.
1- Çevrenizi duyusal ihtiyaçlarınıza göre düzenleyin
Otistik insanların duyusal ihtiyaçları genelde alistik insanlardan farklıdır ve bu yüzden otistik insanların duyusal açıdan daha fazla düzenlemeye ihtiyaç duyması normaldir.
Duyusal ihtiyaçlarınıza uygun gereçler taşımanız ve mümkün olduğu kadar duyusal ihtiyaçlarınızı karşılayacak şekilde çevrenizi değiştirmeniz duygusal çöküş yaşama ihtimalinizi azaltır.
2- Strese girmeseniz bile stim yapın
Nörotipiklerin dünyasında yaşadığımız için otistiklerin stimlerini bastırmaları görülmemiş bir şey değil. Üstelik stimleri bastırmak çok eskiden beri yapmak zorunda kalınan bie şey olduğu için hiç farkında olmadan bile stimleri bastırmak mümkün. Bu yüzden kendinizi çok stresli hissetmeseniz ve stim yapmak için çok ciddi bir zorunluluk hissetmeseniz bile stim yapmanız önemli. Stim yapmaya özen gösterirseniz stres atabileceğinizden ötürü çöküş yaşama ihtimaliniz azalacaktır.
3-Sık sık temel ihtiyaçlarınızın karşılanmış olduğundan emin olun
Birçok otistik insan vücudunun nasıl hissettirdiğini anlama konusunda sıkıntı yaşayabiliyor. Bu tarz bir sıkıntı yaşıyorsanız susadığınızı, acıktığınızı, yorulduğunuzu fark etmiyor olabilirsiniz. Fakat bu ihtiyaçları fark etmemek veya geç fark etmek ihtiyaçlarınızın sizi etkilediği gerçeğini değiştirmiyor. Temel ihtiyaçlarınızı karşılamayı geciktirdikçe çöküş yaşama ihtimaliniz artar bu sebepten ötürü o anda fiziksel olarak bir ihtiyaç hissetmiyorsanız bile yarım kalmış ihtiyaçlarınızı tamamlamaya (su içme, bir şeyler yeme vs.) çalışın.
4- Duyusal ihtiyaçlarınızı karşılamak için her şeyin kötüleşmesini beklemeyin
Otistik insanlar çocukluktan itibaren duyusal ihtiyaçlarını görmezden gelmeye şartlandırıldıklarından ötürü kendi ihtiyaçlarını görmezden gelmeye oldukça eğilimli olabiliyorlar. Yine de duyusal ihtiyaçları görmezden gelmek bu ihtiyaçların kaybolmasını sağlamıyor. Siz duyusal ihtiyaçlarınızı görmezden gelmeye devam ettikçe, gürültülü bir ortamda kalmaya, başkalarını rahatsız etmemek için çok ışıklı bir ortamdan şikayet etmemeye çalıştıkça çöküş yaşama ihtimaliniz artıyor. Duyusal ihtiyaçlarınızı karşılamak için her şeyin kötüleşmesini ve çöküş yaşamaya saniyeler kalmasını beklemek yerine en baştan kendinizi korumaya ve ihtiyaçlarınıza önem vermeye çalışın. Duyusal ihtiyaçlarınıza önem vermeniz çöküş yaşama ihtimalinizi oldukça düşürür.
5- Sık sık dinlenmeye ve mümkünse düzenli bir şekilde uyumaya çalışın
Uykusuzluk kendi başına tüm duyusal problemleri on ile çarpabilen, dünyayı çok daha korkunç hale getiren bir durum.
Otistiklerin birçoğunda uyku problemleri olduğu için düzenli uyku almak her zaman için mümkün olmayabilir ama en azından iyi dinlenmiş olmaya dikkat etmek çöküş yaşama ihtimalini azaltacaktır.
6- Çöküş yaşamak üzereymiş gibi hissediyorsanız ortamdan uzaklaşıp mola vermeye çalışın
Daha önce de dediğim gibi birçok otistik insan kendi duygularını ve ihtiyaçlarını görmezden gelmeye eğilimli olduğu için çöküş yaşamak üzere gibi hissetseler bile kendilerini zorlamaya devam edebiliyorlar. Bu eğilimi çok iyi anlasam bile otistik insanların yapabileceği en büyük hatalardan bir tanesi çöküş yaşayacak gibi hissetmeye rağmen kendinizi zorlamaya devam etmektir. Çöküş yaşamaya başladığınız andan itibaren kontrolü kaybedersiniz ve sonrasında toparlanmanız uzun süre bu yüzden çöküş yaşamaya yakın hissediyorsanız ortamdan uzaklaşıp biraz dinlemeye çalışın.