Duygusal çöküş birçok nöroçeşitli, özellikle de otistik insanın deneyimlediği bir durum olduğu için çöküş yaşadıktan sonra nasıl kişisel bakım yapılacağını bilmek de önemli.
Çöküş yaşadıktan sonra kendinizi toparlamanızı kolaylaştıracak tavsiyeler:
1- Duyusal ihtiyaçlarınızı karşılamaya çalışın
Duygusal çöküşlerin birçok sebebi olabilmesine rağmen en büyük sebeplerinden bir tanesi duyusal ihtiyaçların uzun süredir karşılanmıyor olması.
Bu yüzden meltdown yaşadıktan sonra toparlanabilmek için olabildiğince çabuk bir şekilde duyusal ihtiyaçlarınızı karşılamaya çalışın.
Ses kesici kulaklık kullanmak, stim yapmak, ağrlıklı battaniye kullanmak veya sevdiğiniz birine sıkıca sarılmak bu ihtiyaçları karşılamanın yollarından biri olabilir.
Her otistik insanın duyusal ihtiyaçları birbirinden farklı olduğundan ötürü duyusal açıdan neye ihtiyacınız olduğunu anlamanız sizin bulmanız gereken bir şey.
2- Dinlenmeye çalışın
Çöküş yaşamak kolay bir şey değil. Her ne kadar daha önce çöküş yaşadıysanız da ve her ne kadar nörotipiklerin dünyasında yaşadığını için bunları saklamaya alıştıysanız da çöküş yaşamak kolay bir şey değil.
Bu yüzden elinizden geldiğince dinlenin, uyuyun veya sizi zihinsel olarak rahatlacak şeylere zaman ayırın.
Çöküş yaşadıktan sonra dinlenmeye ihtiyaç duymak çok normal bir şey. Dinlenmeye ihtiyaç duyduğunuz için kendinizi suçlamayın.
3- Özel ilgi alanlarınıza zaman ayırın
Otistik insanlar için özel ilgi alanlarının iyileştirici bir tarafı var. Bu iyileştirici taraf da otistiklerin travmatik bir şey yaşadıktan sonra özel ilgi alanlarına çok fazla gömülebilmesinin sebeplerinden bir tanesi.
Özel ilgi alanlarının iyileştirici tarafını avantaja çevirebilirsiniz. Çöküş yaşadıktan sonra özel ilgi alanınıza biraz daha zaman ayırarak daha kolay toparlanabilirsiniz.
4- Yardım isteyin
Çöküş yaşamak birçok otistik insanın ilk başlarda anlam veremediği ve gizlemeye çalıştığı bir şey olduğu için ilerleyen zamanlarda da bu konuda açıkça konuşup yardım istemek çok zor olabiliyor. Yine de çöküş yaşamak hiçbir zaman bir suç veya hata anlamına gelmiyor. Bu yüzden eğer çevrenizdeki kişilerin size yardım edebileceğini düşünüyorsanız çöküş yaşadığınızı ve yardıma ihtiyacınız olduğunu belirtin. Eğer yardım istemek sizin için işe yarıyorsa istemeye devam edin, bu sayede toparlanma süreciniz kolaylaşacaktır.
5- Temel ihtiyaçlarınızı karşılayın
Bu çok basit bir tavsiye gibi gözükse bile birçok otistik insan fiziksel ihtiyaçlarını kolay kolay fark edemediği için sıkıntı yaşama ihtimalleri oldukça fazla. Bu yüzden çöküş yaşadıktan sonra su içmeye, en az birkaç saat uyumaya ve uzun süre aç kalmamaya dikkat edin. Tüm bu ihtiyaçların karşılanmamasının çöküş yaşama ihtimalini arttıracağını da unutmayın.
6- Stim yapın. Bol bol stim yapın
Stim yapmak birçok nörotipikçe garip, tuhaf olarak görülebildiği için birçok otistik insan kendi stim ihtiyaçlarını bastırabiliyorlar. Bu bastırma da hem çöküş yaşanma ihtimalini arttırabiliyor hem de çöküşten sonra toparlanma süresini uzatabiliyor.
Fark etmeseniz bile alistiklerin dünyasında büyümüş bir otistik olarak stimlerinizi bastırıyor olma ihtimaliniz var. Bu yüzden çöküş yaşadıktan sonra bol bol stim yapıp rahatlamaya çalışın. Stim yapmak duyusal olarak da sizi rahatlatacağı için çöküşten sonra daha çabuk toparlanma ihtimaliniz artacaktır.
2 yorum “Duygusal Çöküşten Sonra İyileşme Rehberi”
Merhaba, bu yazınızda kullanmış olduğunuz kaynakları paylaşabilir misiniz acaba?
Bu yazı bir kaynağa dayandırılarak yazılmış bir yazı değil. Yazan kişi genel olarak bu konuda konuşan diğer otistikler de dahil olmak üzere kendi tecrübelerini harmanlayıp yazdı. 😊