Cinsiyet, toplumsal bir inşadır. Sosyal bağlamlar dahilinde üretilir ve tekrar üretilir. Bu yüzden otistikler olarak, herkese dayatılan cinsiyet normlarını, diğer insanlarla aynı şekilde içselleştiremeyebiliyoruz. Zaman zaman cinsiyet denilen şey bize anlamakta zorlandığımız bir başka sosyal beceri gibi gelebiliyor.
Özellikle de atanmış cinsiyet, bizler için toplumda kabul görmek için öğrenip uygulamamız gereken bir takım kurallar zinciri. Atanmış cinsiyetimize göre normal kabul edilen giysiler, davranışlar bize tamamen anlamsız, ya da sosyal, duyusal veya duygusal açılardan zorlayıcı gelebiliyor. İstatistikler de gösteriyor ki otistik insanlar arasında trans+ deneyimler ve normların dışında kalan cinsiyet kimlikleri, nörotipiklere kıyasla çok daha yaygın. Hatta kimi zaman nörotipimiz cinsiyet kimliğimizi ve kendimizi anlayış, ifade ediş biçimlerimizi doğrudan etkiliyor.
Hem sağlamcı, hem de transfobik bir toplumda yaşıyoruz. O yüzden otistikler olarak cinsiyet kimliklerimizi ve cinsiyet ifadelerimizi istediğimiz gibi yaşamakta, ihtiyacımız olduğunda uyum süreçlerine erişmekte kesişimsel sorunlarla karşılaşıyoruz. Zaten engelli olmayan insanlara kıyasla istihdam konusunda daha çok sıkıntı çekerken, yerleşik cinsiyet normlarına uymayanlarımızın önüne bir başka zorluk daha konuluyor. Sağlamcı bir toplumda maddi bağımsızlığa ulaşmakta güçlükler yaşarken, kendi cinsiyetimizi dilediğimiz gibi ifade edebileceğimiz, kimliğimizi açıkça yaşayabileceğimiz bir noktaya gelmemiz daha zor olabiliyor. Bazen trans+ varoluşlar ve cinsiyet hakkında bilgi edinmekte de zorlanabiliyoruz, çünkü var olan alanlar ve kaynaklar otistikler için her zaman erişilebilir olmuyor. Başka alanlarda olduğu gibi konu cinsiyetimize geldiğinde de kararlarımız, beyanlarımız ciddiye alınmayabiliyor. Aynı zamanda, bize nörotipimizle ilgili dayatılan toplumsal normlar, cinsiyetimiz konusunda da bir baskı unsuruna dönüşebiliyor.
İşte bu yüzden bu Trans Görünürlük Günü’nde trans+ otistikler, non-binary otistikler, cinsiyeti otizmle şekillenmiş otistikler vardır diyoruz. Sizi de hem otizm, hem de cinsiyet hakkında konuşurken, görünürlüğü oldukça kısıtlı olan bu kesişimselliği fark etmeye davet ediyoruz.
Hakkında yorum “Trans Görünürlük Günü Kutlu Olsun”
Yaşanan onca zorluktan süzülerek yazılmış, bu sade, düşündüren yazı için teşekkürler…❤❤❤